Симуация и симулакрум

simulaciq2

Симулация и симулакрум Цена 20лв.          

Симулация и симулакрум

Цена 20лв

 

 

 

 

Книгата, която е вдъхновила екипа на филма „Матрицата“, четена и обсъждана многократно, за да стане реалност това, което ни вълнува и впечатлява  днес. Кое е Истина, кое е реалност, кога сънуваме и дали живота ни е само измамно усещане за нещо нереално. Търсим и виждаме, че нещо не е наред, дежаву – то се повтаря всеки ден. Искаме ли промяна, можем ли да поемем по нов неутъпкан път с нови рискове?

Днес в света на Хиперреалното,  не става дума за подражание или за повторение, нито за пародия. Във Всяко разграничение между реално и въображаемо, има място единствено за периодично повторение на модели и за симулирано пораждане на различия. Когато реалното вече не е това, което е било, носталгията добива пълна сила. Надпревара на вторична истина, обективност и автентичност. Така се явява симулацията в нейният настоящ етап.

Дисниленд е съвършен модел за всички порядъци на симулакрум , вплетени в едно. На първо място това е една игра на илюзии и фантазии: пиратите, Дивият Запад, Света на Бъдещето. Онова което привлича тълпите е социалният микрокосмос – Америка с нейните чудати радости. Прекалено големият брой джаджи има една функция – да  намагнетизира множеството и да го държи в захлас. Фокусника вади от ръкава си новост и ни показва на къде да гледаме, докато истинското действие е на друго място. Заменяме реалното с нещо поднесено на мястото, където е привлечено вниманието ни. Подмяна на ценности с наложени такива. Кое е законно и кое морално, кой определя правилното за обществото.

Тук днес навсякъде се налага да бъдат рециклирани отпадъци и мечти, първото голямо Токсично изпразване на една Хиперреална цивилизация.

От същия порядък са новопоявяващи се  учреждения за сексуално, психическо, телесно рециклиране. Хората не се докосват, но има Контакто терапия. Вече не се движат, но има джогинг. Навсякъде се рециклират загубени способности – загубено тяло, загубена общност, загубен вкус на храната.

Такава една система, чийто видими знаци са това страшно затлъстяване и съжителството на причудливи теории и практики, неправдоподобна коалиция на Лукса, небето и Кинтите има огромни противоречия. Заплашена е от безпрецедентна имплозия  и Умствена катастрофа.

Капиталът неморален и безскрупулен, може да упражнява своята власт единствено прикривайки се зад една морална надстройка. Капиталът никога не е бил обвързван с договор с това общество, над което господства. Той не е скандал, който да бъде разобличен, следвайки морална или икономическа рационалност. Той е предизвикателство, на което трябва да бъде отговорено, следвайки принципни правила.

Днес Телевизионното студио ни превръща в Холограмни герои, човек има усещането че светлината на прожекторите ни материализира в пространството, ставаме известни звезди и милиони хора ни се възхищават. Приликата е блян, който трябва да остане такъв, за да може да съществува минимална илюзия и сцена на въображаемото.  Холограмата – тази за която ние винаги сме мечтали, ни дава възможността да преминем от другата страна на собственото си тяло , от страната на светлинен близнак, който така и не се е родил вместо нас.

Може да поръчате с експресна доставка тук:  0899 998072