Асоциацията на Индустриалния Капитал в България се опасява от нови промени по втория пенсионен стълб в 12 без 5

Опасението е споделено по време на среща, проведена по инициатива на мисията на Международния валутен фонд у нас.

По време на срещата си с редовната мисия на Международния валутен фонд (МВФ) ръководството на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) е изразило съмнения, че поправките в Кодекса за социално осигуряване (КСО), „ерозиращи“ капиталовия стълб на пенсионната система, отново може да бъдат прокарани в последния момент. Опасението на АИКБ е споделено по време на срещата, проведена по инициатива на мисията на МВФ. Срещата е имала за цел оценка на икономическото и финансовото развитие в България и обсъждане на икономическите и финансови политики в страната, уточняват от АИКБ.

АИКБ е сериозно разтревожена от някои от идеите, залегнали в поставения на обсъждане от Министерството на финансите законопроект (в последствие оттеглени) за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване и особено от предвижданите поредни промени, прекрояващи капиталовия (т. нар. „втори стълб“) на пенсионноосигурителната система.
В сегашния си вид направените предложения за промени в пенсионноосигурителната система ерозират втория, капиталов стълб, а с това – и пенсионния модел като цяло, са заявили от работодателската организация. Прокламираното право на избор на осигурените лица също се поставя под съмнение с предлаганите промени. Създава се безпокойство у хората и притеснения за съдбата на средствата, акумулирани в техните сметки.

От АИКБ предупреждават, че насочването на лични средства на осигурените за пенсия към общ пул е „достатъчно свидетелство за намерението на правителството за пълзящо зачеркване и на втория стълб, и на тристълбовия пенсионен модел“. Евентуалното приемане на промените в този им вид със сигурност ще тласне голям брой осигурени върху по-високи доходи лица към сивата икономика и като равносметка ще се превърне в психологически мотив за укриване и „спестяване“ на осигурителни вноски, посочили са работодателите пред Мисията.

Решение:  как  да имаме по голяма сигурност за бъдещето си.

За повече информация 0899 998072  Антонина Стоянова.