Високата цена на материализма

visokata

 

Високата цена на материализма

Цена 20лв.

Високата цена на материализма

Каква е днешната реалност, приемаме ли лесно религията на консуматорското обшество и материализма? Съблазнени ли сме да вярваме, че притежаването на повече богатство и материални блага е жизнено важно за добрия живот. Дали преценяваме, собственото си благосъстояние и  постижения като гледаме извън себе си към онова което материално имаме и можем да си купим. С какво измерваме Успеха – като реализиране на достойни цели, мъдрост и принос към общността или като  притежание на маркови дрехи, автомобили и лъскави имиджови украшения,  артикули на разкоша.

Тим Касър прави внушителен брой проучвания с които показва парадоксалния факт: Хората не стават по-доволни от живота си и психологически по здрави, когато се сдобият с повече пари и материални блага.  Увеличаването на богатството не е правопропорционално на щастието. Хора със силни материални ценности и желания, често имат повече симптоми на тревожност, раздразнителност и депресия. Материализмът, макар че обещава щастие , по скоро създава напрежение и стрес. Посланието на рекламите и известните личности е, че ще се чустваме добре, когато сме обградени от символите на успеха и така ще бъдем привлекателни и важни точно колкото самите  тях. За това толкова лесно нашата психологическа несигурност се свързва с обещанието за самочуствие чрез купуване. Така медийте бълват реклами, с които обещават прекрасни емоции в бъдеще време.

Всички ставаме уязвими за инфекциозното заболяване, при което  се пристрастяваме към материалното притежание. От една страна сме съгласни с тезата, че не можем да си купим щастие или благоденствие и от друга – много лесно се хващаме на въдицата на противоположното убеждение. Какви са причините за несигурността относно базовите потребности и какви са последиците от консумеризма.  Какво се случва с вътрешното ни състояние и личните ни контакти, когато възприемем за наши посланията на консуматорската култура като лични вярвания? Какво се случва с качеството на живота ни?

Редица проучвания дават връзката между ценностите на хората, свързването им с различни аспекти в живота и качеството на живот , създават  „Индекс на стремежите“. Дали е подобре да бъдем себе си , да се стремим към израстване и развитие или да се опитваме да е напаснем към шаблона, който всички около нас следват?

Вижте и оценете Свободни и автономни ли се чуствате ?

Поръчайте  с експресна доставка на телефон 0899 998072