Работи ли пенсионната система

Частните задължителни фондове за втора пенсия са абсолютна измама, според  Ваня Григорова, икономически експерт към КТ Подкрепа

Те бяха създадени, за да се обогатят крупни бизнесмени, близки до властта му и в никакъв случай няма да осигурят допълнителен доход за пенсионерите.

Разчетите са направени до 2060 г. и от тях се вижда кристално ясно, че дори да получавате две пенсии от тези фондове, те няма да формират пенсия, по-голяма от тази, която бихте взели от държавното осигуряване на НОИ. Получава се така, че 2 частни пенсии са по-малко от 1 държавна. Това е доказателство, че задължителните частни пенсионни фондове нямат никаква доходност и просто ограбват осигуряващите се, за да може бизнесмените на властта да си пълнят гушите. Затова не бива да бъдат наричани „пенсионни фондове“, а просто „допълнителен данък“ върху приходите на трудещите се“, обяснява Григорова.

Очевидно е нежеланието на управляващите от ГЕРБ и Патриотите да направят преизчисление на пенсиите и да повишат минималната пенсия на 250 лева

Причината е, че няма откъде да вземат тези пари, защото опоскаха Сребърния фонд.

Частните пенсионни фондове не могат да решат проблема с ниските пенсии, тъй като доходите от тях няма да достигнат размера на пенсиите от НОИ поне до 2060 г.

Втората пенсия явно е предвидена да облагодетелства собствениците на фондовете, а не данъкоплатците. И всичко това се случва на гърба на държавата, с нейно съгласие и изцяло в ущърб на народа.

Оказа се, че сериозен проблем назрява и със Сребърния фонд . Именно той трябваше да гарантира стабилността на пенсионната система.

От него трябваше да се увеличават пенсиите. Фондът е създаден през 2007 г. от правителството на Тройната коалиция с цел да регулира пенсионната система. Когато ГЕРБ идват на власт през 2009 г., в Сребърния фонд са се натрупали 2.5 млрд. лева – само за 2 г. И след 10 години управление на ГЕРБ, наскоро Министерство на финансите отчете, че състоянието на фонда възлиза на 3 млрд. лева. Т.е., за 10 години на власт ГЕРБ са заделили за Сребърния фонд едва 500 млн. лева, което е повече от скандално! А според разчетите при създаването на Фонда, към днешна дата в него трябваше да са се натрупали между 12 и 15 млрд. лв.

Вместо да вкарва бюджетният излишък в Сребърния фонд, както е по закон, те са изхарчени неизвестно за какво.

 Според  закона са задължени да вкарват тези пари в Сребърния фонд.

В Сребърния фонд по закон управляващите от ГЕРБ е трябвало да внасят и таксите от приватизация и концесии. Но очевидно не са го правили щом за десетте години откакто са на власт, са заделили само половин милиард за фонда. Ето защо пенсионерите в България бедстват и нищо добро не очаква следващите пенсионери.