Къде е пенсията ми, кое е важно, за да имам финансова независимост

Живеем в много бързо развиващ се свят. В този свят е възможно по всяко време да се появи магия.

Магия или изкусен Фокус е да открием как да Подсигурим живота си, когато търсим сигурна опора в несигурните времена, в които живеем. Като поемаме своята част от отговорностите в Държавата ние внасяме с надежда за добро финансово бъдеще своите осигуровки. Парите, които внасяме като осигуровки, може да не стигнат за изплащане на пенсиите и болничните. Това е един от рисковете, които експертите от НОИ чертаят.

По изчисления на експертите, в момента 3-ма работещи издържат с вноските си 2-ма пенсионери.

Прогнозата обаче е делът на възрастните да става все по-голям, за сметка на намаляващия брой активно работещи.

Според експерти в пенсионната система България е в уникална ситуация. Но с отрицателен знак. Защото при тези темпове на застаряване на населението и при съществуващите правила и законодателство, на работещите и осигуряващи се българи ще им става все по-трудно да изкарват пенсиите на възрастните ни родители.

3 към 1 е съотношението на хората в трудоспособна възраст и пенсионерите. Така на 100 лица на възраст между 15 и 64 г. се падат 34 пенсионери. По-тревожна е обаче картината при осигуряващите се лица и пенсиите, които трябва да се платят.

„В момента имаме около 3,2 млн. работещи и имаме около 2,2 млн. пенсионери. Съотношението не е  3 към 1. Не сме даже 2 към 1, а сме 1,5 към 1. Тази картина в момента е уникална.

„Няма в света такава ситуация – 3 милиона да осигуряват пенсиите на 2 милиона пенсионери”, коментира Иван Нейков, бивш социален министър и експерт.

Парите от осигуровки все повече няма да достигат за покриването на пенсии, обезщетения и помощи. Експерти на НОИ предупредиха, че разходите на държавното обществено осигуряване ще са повече от приходите до 2070 г.

„В момента около 50 % от парите идват не от осигуровки, а от данъци. Когато се обещават по-високи пенсии, този, който ги обещава, не мисли от къде ще намери парите. Трябва да го мисли после някой друг”, коментира Иван Нейков.

Какво решение може да потърси човек – личната ми препоръка е спестовно осигурителена застраховка, която все още се предлага при нас ,  като по нов и неразвит пазар. Възможността да сме защитени докато работим  и същевременно да имаме стабилна финансова подкрепа  при неблагоприятни условия за нас. Осигуряване на стабилност при пенсиониране и същевременно защита на здравето.

Освен застраховка Живот имат нужда и от здравни застраховки, както и от инвестиционни продукти, които да им помагат да задържат и натрупват капитал.

Навлизайки по дълбоко в сферата на финнсите можем да открием, че сегашната система обрича хората на мизерно съществуване , хората нямат реални пенсионни възможности и съществуващата пенсионна система е обречена.

За да променим нещата в своя полза е добре да имаме предвид:

  •  Имаме определено Крайно време за действия примерно от 20 до 60/70 г
  • Крехки сме и се разболяваме или чупим
  • С годините трупаме опит , но остаряваме и ни пада производителността
  • Имаме нашата отговорност към хората които обичаме – да ги осигурим финансово, дори когато ни няма

За да имате Реаен Резултат –  може да имате цялостен финансов план, с който да проектирате и изпълните вашите цели за щастлив и удовлетворен живот. Най важното е да си помислите за вашата финансова цел –  за колко години , какви финанси са ви необходими да натрупате и как може да постигнете – зааедно с мен – вашият Консултант по лични финанси.

За въпроси пишете или звънете  0899 998072