Настъпващата чума

9d811c76-97c4-4f5d-a655-5421474d1e0d200x275

Настъпващата чума

Цена 50лв.

 

 

 

 

 

 

Лори Гарет е написала забележителна  книга ободряваща, успокояваща и смайваща. Проследява връзката между събития в миналото, смилаема и представена разбираемо колекция от истории на  хора, проявили кураж и усилия за разбиране причините и  взаимосвързаността на между болестите и условията, които ги създават.  Всички ние искаме да вярваме, че сме „специални“ и това, което се е случило на хората преди години, за нас е само ‘история’ и в никакъв случай не важи за нас. Дали това е така, в какво искаме да вярваме и кое същствува , кое е истина.

Това е завладяващ труд с много аргументи,  доказателства и умело обяснение на случващото се, причините за появата и бързото разпространение на нови вируси и заплахите в днешния високотехнологичен свят. С глобализацията на света се появява и глобализация на заболяванията и бедствията. Така можем да осъзнаем , че здравето на света е крехко. Природата поставя предизвикателства пред човечеството под формата на инфекциозни заболявания. Така можем да съобразим колко тънка е границата на личната и общата отговорност за съществуването на света, който познаваме днес. Можем ли да разчитаме на правителство или организации и как да излезем по мъдри с днешния опит. Това засяга бъдещето и благосъстоянието на всеки един от нас.  Болестите и човешката дейност са неразделни и природата има много скрити запаси и изненади за нас.

С превъзходно чуство за хумор тя ни подсказва:

„Хората винаги търсят вратички, но веднага след като ги намерят, Федералната данъчна служба ги затваря. Същото е положението с антибиотиците – веднага щом се сдобиете с такива, бактериите вече са резистентни.“

Времето от 60-те години на миналия век може да се нарече Здравна система в преход, или епоха на Оптимизъм. Бедствията като стафилококи и туберколоза – преминават от ‚Изключително опасни‘ в графата ‚Лесно лекувани инфекции‘. Успешните кампании за ваксинации карат хората да смятат, че в близко бъдеще всеки инфекциозен проблем ще намери своето решение. Открива се Коя е спецификата за предаване на гените.  Какви са тайните на живота, кой е универсалният код с който една бактерия създава друга. Какъв е процесът на идентификация на вируси и бактерии и как може да се изградят антитела.

Интересно изследване за маларията в световен мащаб – през 1975  заболеваемостта е 2,5 пъти по голяма от тази през 1961. Появява се нова форма на малария, „ятрогенна“ създадена в резултат на медицинско лечение. Така човечеството в желанието си да лекува, създава нова епидемия. Какви други аномалии се появяват скоро, ще научите от страниците на книгата.

Епидемията Ебола показана от първо лице с живота на отделни хора с техните емоционални преживявания, липсата на диагностични лаборатории и необходимата обстановка и методи за лечение.

Така неусетно специалистите по вируси започват да разбират максимата:

Грипът е микробен хамелеон, процъфтявал през хилядолетията, като е подваластен на максимата: „Адаптирай се или умри.“ В същност глобалната човешка пандемия е отличителен белег на грипа

До 1990 г. Усилията за модернизация на Третия свят , само влошават тежкото положение на средностатистическия индивид и от друга страна увеличават силата на богатството на елита в развитите държави. В индустриализираният свят от 70-те години на миналия век хората от всички обществени слоеве , все по – ясно разбират връзката между замърсяването на околната среда и личното здраве. За това те настояват за въвеждането на регулации за ограничаване на замърсяването на околната среда и хранителните продукти.

Можем да забележим, че „Хора, изследователски екипи и институции са победени, когато взимат решенията си набързо и при условия на хронична неяснота, където случайността, катастрофата, объркването и глупостта играят по голяма роля от сигурността или разчетите. Елементите на принципите и политиката са толкова видимо преплетени“

Човекът е свързан с природата. Скоро Старите неизменни представи относно нашето ‚специално‘ господство, биват дълбоко подкопавани. Човечеството открива Генното инженерство. Революцията се случва с удивителна скорост. Колективното съзнание на науката и медицината се променя за секунди. Оптимизмът отново завладява света, вълнението може да се почуства навсякъде от световните фондови борси до парламентарните зали по света.

Какви са перспективите за развитието на Света: Растежът на градовете вместо да бъде признак на икономически напредък, може да се превърне в пречка за икономически прогрес. Ресурсите , необходими за задоволяване на нарастващо търсене на съоръжения и обществени услуги, могат да са загуба за потенциални инвестиции другаде. Както е било в древния Рим, по здравословно е да се остане в селата и малките градове на развиващия се свят – дори във времена на суша и загуба на реколта , от това да се живее в мръсните огромни метрополиси.

Помислете за това – малката бактерия тежи по-малко от милиардна част от 1 грам. Синият кит тежи 100 тона и все пак бактерията може да убие кита. Така адаптивността и гъвкавостта на микроорганизмите в сравнение с тези на хората и други организми,  ще продължат да колонизират и променят лицето на Земята.

Малките неща, а не големите Управляват Света.

Поръчайте с експресна доставка на телефон

0899 998072   или  0888 010566