Синовете на великата мечка

Синовете на великата мечка Цена 30лв.

Синовете на великата мечка Цена 30лв.

Синовете на великата мечка

Цена 30лв.

 

Харка  синът на вожда – I част

Легендарната трилогия „Синовете на Великата мечка” на Лизелоте Велскопф-Хенрих е една от най-обичаните приключенски творби, излизали някога на български език! Какви са детските мечти  на малкото момче Харка Нощното око , син на племето Дакота , дебнат ли враждебност и опасности от дърветата, скалите и дивите животни в нощта. В очарованието на гористите планини, всяка най-малка подробност е от значение. Една малка грешна стъпка, една пропусната възможност или неправилна преценка може да ти коства живота. Какъв опит – превърнат в инстинкти е нужнен, за да останеш незабелязан и готов за действие, Какви качества е нужно да  изгради  у себе си това смело момче, за да бъде Силния човек, син на бойния вожд на племето и готов да взима важни решения за съдбата на повече хора.

Неусетно се нижат различни дни  в приключения в тайни пещери, нови ловни бойни земи, боеве с вълци, буйни води на ледени потоци. От всички тези сблъсъци с дивата природа и планините, се научава един важен урок: всички сме съдадени силни. Така ден след ден развиваме характера си. Младият Харка вярва безрезервно на баща си , зачита го и е неотлъчно до него, дори когато никой от племето не му вярва и трябва да оцеляват далеч от териториите на своя народ и не се отказва от суровия живот, съпътстван ежедневно от много големи трудности.

Светът обаче се е променил и истинските врагове на дакота не са другите индиански племена. Харка и Матотаупа поемат на дълъг и опасен път, за да опознаят света на бледоликите, да научат защо са нечестни и безскрупулни , да открият какво ги прави така силни и защо живеят в свят с изкривени ценности. Животът в града обаче е непосилен за свикналите с ширналата се прерия, със свежестта и росата на изгрева, грохота на бизоновите стада, с ритуалите край домашното огнище. Ала свободата вече не е даденост – тя трябва да бъде извоювана.

Индианеца води война за живот, а белия човек – война за ресурси. Защото ‚цивилизования‘ човек не вижда смисъл да дава нещо, ако няма да получи в пъти повече. В света на белия, силният е този, който има и може да взима, а не който дава или винаги е готов да даде. В какво тогава вярва белия човек. Не и в Бог, защото със всяка своя крачка той доказва това. Вярва в техниката, в новото, което може да му гарантира лесен успех, вярва в лесната бърза и „щастлива“ печалба. Вярва в това, че колкото повече има, толкова по-щастлив ще бъде, това е света на неговата свобода.

„Лизелоте Велскопф-Хенрих създава творби, които да разбиват наложилите се до момента стереотипи в литературата за индианци. За нея коренните жители на Северна Америка са едновременно и реални хора, и вдъхновяващи символи на онова преклонение пред удивителния баланс на природата, свободата, храбростта и справедливостта, истинската взимопомощ, и всички основни ценности на почит в племенните общества.  Съвременният свят в голяма степен ги е изгубил, и трябва да положи усилия да си ги възвърне.

за експресна поръчка телефон: 0899 998072